Durumsal Liderlik Modeli!

Muhammet Ali Erdoğan
Türkçe Yayın
Published in
2 min readApr 30, 2023

--

🦸🏻‍♂️ Ken Blanchard’ın durumsal liderlik yaklaşımı, liderlerin liderlik tarzlarını duruma göre değiştirmeleri gerektiğini vurgular. Bu yaklaşımda, liderlerin işletme veya organizasyonun ihtiyaçlarına, çalışanların motivasyon düzeylerine ve becerilerine göre liderlik tarzlarını adapte etmeleri gerektiği söyleniyor.

📌 Eşit olmayan insanlara eşit davranmanın en büyük eşitsizlik olduğunu, her personelin bilgi düzeyi ve performansının aynı olmadığını ifade ediyor. Bu anlamda liderlerin beraber çalıştığı insanlara panoramik olarak bakıp neye ihtiyaçları olduğunu belirlemesi gerekiyor.

💡Durumsal liderlik yaklaşımı, liderlerin yüksek performansı teşvik etmek için farklı liderlik stillerini kullanmaları gerektiği fikrine dayanıyor. Blanchard, liderlerin dört farklı liderlik tarzı kullanabileceğini savunuyor: “yönlendirici”, “koçluk edici”, “destekleyici” ve “yetki verici”.

🔎 Bu dört liderlik tarzı, liderlerin farklı durumlara uygun olarak seçebilecekleri stratejileri temsil eder;

1️⃣ Yönlendirici

Bu kısımda işe yeni başlayan motivasyonu ve bağlılığı yüksek lakin iş yeterliliği henüz gelişmekte olan kişiler yer almaktadır. Bu kişilere karşı direktif verici ve yönlendirici metodu kullanarak motivasyonları koruyacak şekilde görev sorumluluklar vermek gerekiyor.

2️⃣ Koçluk Edici

Motivasyonu düşük ama öğrenmeye çalışan lakin bocalayan kişilerdir. Tabiri caize hayal kırıklığına uğraşmış öğrencidir. Çalışan işletmeye olan bağımlılığını kaybetmiş ise sadece yön göstermek yetmez. Kişiye koçluk yapılarak güçlü sorular sorup geri bildirim verilmelidir. Onu cesaretlendirmeli, yol göstermeli, bilgi ve beceri düzeyi arttıkça liderin ona karşı olan tutum ve davranışları değişmelidir.

3️⃣ Destekleyici

Yetenekli fakat temkinli, iş çıkarabilen, üretken ve yüksek yeterlilikte lakin bağlılığı değişken olan bir profildir. Bu seviye önemli bir seviye olup iyi yönetilemezse kayıplara yol açabilir. Destekleyici şekilde davranılmalı sorular sorup dinlenilmelidir, problem getirdiğinde destekleyici yaklaşılmalı ama işi nasıl yapacağı gösterilmemelidir. Lider, görevin yapılabilmesi için astına yardım etmeli, ona destek olmalı ve karar verme sorumluluğunu astıyla paylaşmalıdır. Kişinin kendine olan güveni artırılmalı fakat tamamen boş bırakılmamalıdır. Bir karar verilirken onunla tartışılıp konu hakkındaki görüşleri alınmalı, doğru kararlardan dolayı tebrik etmeli, yanlış görüşleri düzeltilmelidir.

4️⃣ Yetki Verici

Kendini yeterli ve başarılı gören tamamen delege edilmiş pozisyondur. Lider karar verme ve problem çözme sorumluluklarını astına bırakabilir. Tabi ki hiç bir şekilde kontrol edilmeyecek değildir. Yaptığı işler konusunda çok sık olmamak kaydıyla lidere bilgiler iletmelidir.

✅ 1 ve 4. Gelişim düzeyi bağlılığı en yüksek olan gruplar iken 2 ve 3. Gelişim düzeyinde bağlılık düşüktür o yüzden yerinde müdahale yapmak olası kayıpları önleyebilir. Bu minvalde her gelişim düzeyi için alacağımız aksiyonlar organizasyonu çok daha çevik bir hale getirecektir.

--

--

Muhammet Ali Erdoğan
Türkçe Yayın

HR Business Partner in Kuveyt Türk | Recruitment, Talent Management, Employer Branding, HR Marketing, Employee Experince, Employee Engagement, Digital HR